معرفی کتاب
Health Literacy New Directions in Research, Theory and Practice
پگاه تاجر، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، کاندیدای دکتری علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز
سواد سلامت، حوزه بينرشتهای نسبتا جدیدی است که برای ارتباط سلامت و تعامل موفقیت آمیز با بیماران، مراقبان و عموم مردم بسیار حیاتی است.
کتاب "سواد سلامت: مسیرهای جدید در پژوهش، نظر و عمل" درآمدی بر پژوهش و عملیاتی کردن سواد سلامت است که دانشهای مشابه در حوزههای مرتبط با سواد سلامت را برجسته می کند.
این کتاب، توسط بیش از 50 پژوهشگر بینالمللی به رشته تحریر در آمده و در هفت بخش به شرح زیر سازمان یافته است:
بخش اول در یک فصل، به تعریف در حال تحول سواد سلامت میپردازد. فصل دوم در سه فصل، رشد، تحولات و جهتهای جدید در پژوهشهای سواد سلامت را مورد بحث قرار میدهد. بخش سوم در دو فصل، به پیشرفتها و مسیرهای جدید نظری در حوزه سواد سلامت اختصاص دارد. بخش چهارم در دو فصل، نقش سواد سلامت برای جمعیتهای آسیب پذیر را مورد بررسی قرار میدهد. بخش پنجم در چهار فصل، تلاش های رهبری سواد سلامت را پوشش میدهد. بخش ششم در شش فصل به توصیف حوزههای مرتبط با سواد سلامت میپردازد و تحولات و مسیرهای جدید آن حوزهها را شرح میدهد. بخش هفتم شیوه های مختلف سواد سلامت را در شش فصل به تصویر میکشد.
این کتاب، با پیشگفتار خوبی از ریچارد کارمونا، جراح عمومی سابق ایالات متحده، آغاز میشود. وی، در پیشگفتار خود نتیجه گیری میکند که مطالعه این کتاب، برای همه حرفهمندان حوزه سلامت ضروری است. مقدمه این کتاب را دکتر روبرت لوگان از کتابخانه ملی پزشکی آمریکا نگاشته است. وی همچنین به همراه دکتر الیوت سیگل، ویراستاری کتاب را انجام داده است.
اگرچه مخاطبان این کتاب در درجه اول، پژوهشگران سواد سلامت، پزشکان و دانشجویان این حوزه هستند؛ اما موضوعات و رویکردهای متنوع تحت پوشش این کتاب، مورد توجه کلیه محققان مراقبتهای بهداشتی و بهداشت عمومی، دست اندرکاران و دانشجویان و همچنین پژوهشگران حوزههای مربوطه از جمله ارتباطات درمانی، ارتباطات علمی، انفورماتیک سلامت مصرف کننده، علم اطلاعات و دانششناسی، نابرابریهای بهداشتی و ارتباطات جمعی خواهد بود.