معرفی کتاب
نگاهی به دگرسنجه ها و کاربرد آنها در ارزیابی علم و فناوری
شیوا رضایی، دبیر انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران - شاخه منطقه جنوب کشور و دانشجوی دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز
عنوان: نگاهی به دگرسنجه ها و کاربرد آنها در ارزیابی علم و فناوری نویسندگان: فیروزه دوخانی، شیما مرادی مشخصات نشر: تهران: مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، ۱۳۹۷. شابک: 9789648041996 مشخصات ظاهری: ۱۲۴ص. |
کتاب " نگاهی به دگرسنجه ها و کاربرد آنها در ارزیابی علم و فناوری " توسط توسط فیروزه دوخانی و شیما مرادی و انتشارات مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در سال 1397 به چاپ رسیده است.
تحقیقات نوین، توانمندی منابع تحت وب را بهعنوان یکی از شاخصهای اجتماعی تأثیرگذار، بررسی میکند. این معیارهای جدید، شاخصهای غیر سنتی در دنیای رقومی هستند، برای ارزیابی غیر سنتی تأثیر منابع تحت وب بر علم و فناوری استفاده میشوند و میتوانند منعکسکننده تأثیرات اجتماعی و غیرعلمی خروجی های پژوهش باشند؛ بنابراین، دگرسنجه ها ذکر آثار علمی در شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک، توئیتر، لینکدین، ویکیپدیا، وبلاگها، ابزارهای مدیریت استناد نظیر مندلی، رسانههای خبری هستند. ازآنجاکه این شاخصها، تعاملات برخط منابع رقومی موجود در چرخۀ پژوهش را دنبال میکنند، قادرند تصویر گستردهتری از تأثیر علمی و فناوری را منعکس کنند.
این کتاب حاوی مباحثی در آشنایی و به کارگیری دگر سنجه ها است که در پنج فصل کلیات دگرسنجی، راهنمای علمی به کارگیری دگر سنجی در ارزیابی علم و فناوری، دگر سنجه ها و کتابداران، دگر سنجی و کتابخانه های رقومی، و آینده دگر سنجی تألیف شده است.
در فصل اول این کتاب با نگاه اجمالی و مختصر به دگر سنجه ها و توجه به نقاط قوت و ضعف ابعاد آن، پرداخته شده است. در فصول بعد کاربرد دگر سنجه ها در ارزیابی علم و فناوری، نحوه کاربست آنها توسط کتابداران و نیز آینده سنجی مورد بحث قرار گرفته است. به منظور توسعه مهارت های علمی کتابداران، در فصل آخر توصیه هایی حرفه ای ارائه شده است.
برگرفته از: https://sinapress.ir/news/89480
.