گفتگو: لیلا قربانی کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانششناسی
قربانی: همایش چشم اندازهای ارتباط علمی که در 19 و 20 اردیبهشت ماه 1397 در شیراز به همت انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی ایران ـ شاخه فارس برگزار شد، چه پیامی را برای جامعه علمی داشته است؟
دکتر قانع: به نکته خوبی یعنی پیام اشاره کردید. به طور کلی در برگزاری یک همایش اهدافی منظور نظر است. در این اهداف، موضوع همایش محوریت اصلی است. در شرایط کنونی ارتباط علمی در سطح جهانی به طور اعم و در ایران به طور اخص با چالش هایی روبرو می باشد. با توجه به این مهم، محورهای همایش با همفکری متخصصان موضوع شکل گرفت. پیام این همایش در محورها خلاصه می شود و مخاطب را آگاه می نماید که باید در خصوص مسائل موجود در رابطه با ارتباط علمی چاره اندیشی کرد.
قربانی: ممکن است در مورد چالش ها واضح تر صحبت کنید.
دکتر قانع: خوانندگان عزیز را به محورهای همایش ارجاع می دهم. این محورها علاوه براینکه وضعیت کنونی ارتباط علمی را مورد نظر دارند از آینده و نظریه های ارتباط علمی غافل نمی باشند. از طرفی ارتباط علمی توسط افراد حقیقی و حقوقی مانند پژوهشگران، مراکز آموزش عالی، کتابخانه های دانشگاهی و تحقیقاتی، ناشران و سازمان های سرمایه گذار در پژوهش به حیات خود ادامه می دهد. این عناصر با یکدیگر در ارتباط می باشند که در واقع عضو اکوسیستم ارتباط علمی هستند. واضح است که در این محیط علاوه بر همگرایی، واگرایی و تضادهایی وجود دارد که چالش برانگیزاند و جامعه علمی بایستی از این چالش ها مطلع باشد و جهت برون رفت از این واگرایی و تضادها چاره اندیشی نماید.
قربانی: با توجه به توضیحات ارائه شده، بفرمائید چه تعداد مقاله در محورهای همایش توسط دبیرخانه دریافت شد.
دکتر قانع: در ابتدا ۸۶ چکیده برای دبیرخانه همایش ارسال شد که پس از بررسی توسط داوران ۵۶ چکیده به لحاظ نزدیک بودن با محورهای همایش برای ارسال متن کامل انتخاب شدند. در موعد مقرر ۴۳ اثر دریافت گردید و با بررسی داوران 16 مقاله شرایط ارائه شفاهی را احراز کردند و ۷ اثر نیز برای ارائه در قالب پوستر پذیرفته شدند. نکته قابل توجه این است که از 8 محور همایش 3 محور فاقد مقاله بوند. این محورها شامل اخلاق پژوهش، چالش های نشر و انجمن های علمی می باشند. باید خاطر نشان کرد که محورهای هشتگانه همایش با دقت و اشراف به وضعیت ارتباط علمی در سطح ملّی و بین المللی انتخاب شده بودند. سه محور مورد اشاره که پژوهشی در خصوص آن ها به دبیرخانه همایش ارسال نشده است، از موضوعات با اهمیت می باشند که باید مورد توجه قرار گیرند و جامعه علمی ایران از این موضوعات غافل نگردد. انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی ایران- شاخه فارس این حق را برای خود محفوظ می دارد که در دوره پنجم این سه موضوع را در نشست های علمی خود با حضور متخصصان مورد بررسی قرار دهد.
قربانی: با توجه به نظر سنجی ها رضایت از برگزاری این همایش از جنبه علمی و اجرایی بسیار خوب بوده است. نظر خود به عنوان دبیر علمی همایش را بفرمائید.
دکتر قانع: دو همایشی که در سال های 1395 و 1397 توسط انجمن کتابداری شاخه فارس برگزار شده است از جنبه اجرایی کاملا موفق عمل کرده است. اما از وجه علمی کم و کاستی هایی وجود داشته که خود به آن اقرار می کنیم. منظور این است که متخصصان مربوطه با توجه به اطلاع رسانی های به موقع، آنگونه که انتظار داشتیم خود را درگیر محورهای همایش نکردند. در اینجا من از تمامی اعضای هیأت علمی و دانشجویان که در همایش با ارسال مقاله مشارکت فعال داشتند سپاسگزاری می نمایم. همانطور که اشاره شد در همایش اخیر سه موضوع مهم در خصوص ارتباط علمی مورد غقلت قرار گرفت و وظیفه خود می دانیم که آنها را در بین علاقه مندان به این حوزه ها مطرح و مورد بررسی قرار دهیم. نکته ای را که باید اشاره نمایم فرایند بررسی مقالات دریافت شده به دبیرخانه همایش است. مقالات توسط متخصصان هر حوزه با دقت به لحاظ کنترل کیفیت مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج اطلاع رسانی گردید.
قربانی: از وقت اختصاص داده سپاسگزاری می نمایم. اگر مطلب پایانی دارید، بفرمائید.
دکتر قانع: فرصت را مغتنم شمرده و از همه اعضای هیأت مدیره دوره چهارم انجمن کتابداری شاخه فارس که در همایش همیشه همراه بودند، قدردانی می کنم. از کتابداران و دانشجویان که خالصانه و بدون هیچ چشم داشتی در دو همایش برگزار شده یار و پشتیبان انجمن شاخه فارس بودند سپاسگزارم. همچنین مراتب سپاس و تشکر هیأت مدیره انجمن کتابداری شاخه فارس و جامعه کتابداری را از سازمان های حامی در سطح ملی و استانی اعلام می دارم.