• ilisafars@gmail.com

  • شماره تماس :14-32263513-071

  • ساعت کاری :۸صبح تا ۳ بعدظهر

آموزش الکترونیک، بستری برای یادگیری مادم­العمر

آموزش الکترونیک، بستری برای یادگیری مادم­العمر

زهره چراغی، دکتری علم اطلاعات و دانش­شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

گاهی روزگار ما را زودتر از آنچه فکر می­کنیم، با مسائلی که شاید برای آن آماده نباشیم روبه ­رو می­کند. شاید تا دو سه سال پیش، اگر عبارت آموزش الکترونیکی را می­ شنیدیم بیشتر

مفهومی شیک و لاکچری که همه نمی­توانند از آن استفاده کنند، به ذهن ما متبادر می­ شد. تا همین یک سال پیش، مقالاتی در خصوص امکان­سنجی برای استفاده از این نوع آموزش در نظام آموزشی و بایدها و نبایدهای آن در مجلات منتشر می ­شد. اما ورود به عصر کرونا و مواجهه ناخواسته با شرایط تازه، و اغلب نامطلوبی، که این بیماری به ما تحمیل نموده است، نظام آموزشی را بدون آمادگی قبلی در مواجهه با چالش بزرگی به نام آموزش الکترونیکی یا آموزش مجازی قرار داد و اجرای آن را پیش از در نظر گرفتن تمامی بایدها و نبایدها الزامی و ضروری ساخت. البته شاید هم بد نشد، چون گاهی تا دل به دریا نزنیم و دست بر آتش عمل نبریم، آبدیده نمی­شویم. در اینجا منظور از آموزش الکترونیکی، پارادایم جدیدی از آموزش است که به طور ویژه در بستر وب و شبکه­ های اجتماعی در حال رشد و توسعه است.

 

نزدیک به یک سال است که نظام آموزش در ایرن (و البته جهان)، سعی در ارائه آموزش­های الکترونیکی و مجازی، در تمامی مقاطع داشته است. در ابتدا کار برای همه بسیار سخت و طاقت­ فرسا بود. البته بدیهی است که کار برای نظامی که فلسفه کاری و هویت آن همواره بر فعالیت­های حضوری و جمعی و گروهی نمایان بوده است، دشوار و چالش برانگیز است. از یک سو اساتید و معلمانی که بعضاً پا به سن گذاشته و شاید مانند جوانان فرصت نداشته­ اند تا به گوشه و کنار فضای مجازی سرک بکشند و یا با نرم ­افزارهای تولید محتوا کار کنند، باید برای استفاده هدفمند از این فضا آموزش می­ دیدند و آماده می ­شدند. از سوی دیگر دانش­ آموزانی که اغلب برای ورود به فضای پرچالش مجازی، کم سن و سال هستند، خیلی زودتر از آنچه که باید، و به اجبار شرایط کنونی، باید گوشی و تبلت در اختیار آنان قرار بگیرد. هر یک از این موارد، چالش­هایی در اجرای صحیح فرایندهای آموزش الکترونیک بر پایه بستر مجازی ایجاد خواهد کرد. نمیدانم یادتان هست یا نه، در اوایل این دوره، شوخی با معلمان و اساتید شروع شد. کلیپ­ های متعددی که در آن معلم یا استاد، به هر نحو، سوژه­ای را به دست دیگران داده است تا بهانه­ ای باشد برای دست به دست شدن آن­ها. اما در اوایل سال تحصیلی جدید، سوژه بچه ­ها و خانواده ­ها بودند و تا چند وقت بازار کلیپ ­های (گاهی آزار دهنده) از سوتی ­های بچه­ ها در ارتباط با معلمانشان، و یا مسائل و مشکلات خانواده­ ها در خصوص آموزش فرزندانشان، در فضای مجازی داغ بود. این امر نشان می­ دهد که هنوز چالش­های بسیاری چه از لحاظ فرهنگی و چه از لحاظ زیرساخت برای اجرای موفق نظام آموزش الکترونیک، وجود دارد.

مشکلات دانشجویان هم در این میان کم نبوده است. برای دانشجویی که در نظام آموزشی جزوه محور رشد کرده­ و به زور حضور و غیاب اساتید در کلاس درس حاضر شده است، و عادت کرده منتظر جزوه استاد بنشیند تا شب امتحان فرا برسد و تمام جزوه را در چند ساعت به حافظه کوتاه مدتش بسپارد، قطعاً کسب علم و دانش در فضایی که نه از حضور و غیاب جدی خبری هست و نه از استاد متکلم وحده، بسیار پرچالش خواهد بود. او باید یاد بگیرد که چگونه در فضای اطلاعاتی مجازی، درسش را بیاموزد و رفع اشکال کند. اما در این میان، نکته­ ای که برای خود من، به دلیل داشتن یک فرزند دانش­ آموز، بسیار جالب بود این است که، احساس کردم در بعضی موارد بچه­ ها خیلی راحت­ تر از بزرگترها خودشان را با این سبک آموزشی وفق دادند و شاید گاهی از دانشجویان و یا معلمان پیشی گرفته ­اند. مشاهده ­ی محتواهای دیدنی و جالبی که توسط دانش­ آموزان برای ارائه تکالیف به معلمان تهیه می­شود این امر را برایم روشن کرده است و فکر میکنم برای نسل دانش ­آموز و دانشجوی آینده، آموزش الکترونیکی، در حال گذار به عصری است که شاید دیگر نتوان آن را از نظام آموزشی پساکرونا حذف کرد. اما سوای همه این مشکلات و چالش­هایی که همگی شاهدش بوده ­ایم، آموزش الکترونیک عرصه­ ی رو به رشد و بی­نهایتی است برای یادگیری فراگیر و مادام­العمر. اگر دانش­ آموز و دانشجوی امروزی "یاد بگیرد که چگونه یاد بگیرد" آن گاه می­ تواند از بسترهای اطلاعاتی مختلف در محیط آموزش الکترونیک و مجازی برای یادگیری در تمام عمر استفاده کند و این نقطه­ ای ایده ­آل در بکارگیری آموزش الکترونیک در نظام آموزشی پساکرونا خواهد بود.

آدرس

آدرس :

شیراز - خیابان حافظ - سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس - دبیرخانه انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران-شاخه فارس

شماره تماس :

071-32263513-14 داخلی 186

دبیر انجمن:

09116252913

آدرس ایمیل:

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

صفحات اجتماعی:

تلگرام

تصویر

آخرین مطالب

05 بهمن 1402 / دوره ششم، شماره اول: آرشیو دیجیتال
05 بهمن 1402 / دوره ششم، شماره اول: آرشیو دیجیتال
05 بهمن 1402 / دوره ششم، شماره اول: آرشیو دیجیتال

خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای انجمن کتابداری فارس در خبرنامه سایت عضو شوید .
ثبت